Un prim caz este acela al muscaturilor provocate de insecte veninoase (albine), de serpi de apa sau, mai grav, de vipere. Mai recent se zvoneste ca putem fi victimele vaduvelor negre sau a scorpionilor din zonele de litoral. Cazul cel mai grav este al muscaturilor de vipera, sarpe veninos intalnit frecvent in zona banatului. Muscatura unui sarpe de apa nu poate fi considerata grava, in general. Cel mai bine ar fi de stiut ca toate aceste accidente pot fi prevenite purtand haine si incaltaminte adecvate, umbland cu atentie sau evitand zonele in care ne-au fost semnalate astfel de pericole. Daca mergeti la pescuit in echipa in astfel de zone este bine sa cunoasteti cateva masuri de prim ajutor in caz de accidente, de orice natura ar fi ele.
Un caz comun de accident il constituie insolatia ca efect al expunerii prelungite la soare a corpului descoperit si, in special, a capului. Daca doriti sa faceti plaja in timp ce pescuiti nu uitati sa va protejati pielea cu ajutorul unor lotiuni pentru plaja cu factor de protectie corespunzator. Cu cat factorul de protectie este mai mare cu atat veti fi ferit de arsurile solare si totodata de insolatie. Conditia obligatorie este ca permanent sa aveti pe cap o palarie, preferabil de culoare alba. Simptomele insolatiei sunt urmatoarele: durerile de cap, febra, senzatia de voma, uneori lesinuri. Prima masura este ca bolnavul sa fie dus la loc umbrit si racoros si sa i se dea sa bea lichide, pentru o buna hidratare. Cateva comprese aplicate pe frunte si umezirea zonei toracice cu o carpa uda pot fi foarte utile. In cazul in care bolnavul nu sufera de alte boli cronice (boli de inima, hipertensiune etc) situatia va reveni la normal, dar nu imediat. Pentru cazuri mai grave adresati-va medicului.
Cazul opus insolatiei il constituie expunerea corpului la temperaturi scazute. Degeraturile sunt cele mai grave complicatii si trebuiesc evitate prin folosirea unui echipament adecvat (haine calduroase, sosete din bumbac si lana, incaltaminte din piele). Retineti ca acestea se produc asupra extremitatilor corpului adica degetele membrelor, nasul si urechile. O dusca de vin fiert, un ceai pot ajuta putin dar nu reprezinta solutia finala. O dusca de tarie, nefiarta, sau o tigara fumata pot da senzatia ca te incalzesc putin dar, in realitate, nu ajuta deloc. Frigul de toamna poate fi tolerat de un organism rezistent dar este bine sa evitam pe cat posibil. Aveti grija sa aveti la Dvs. o haina in plus si evitati sa stati prea mult cu picioarele in apa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu